Unde se va construi Facultatea de Medicină?

  0
  751

  La începutul verii lui 2021 s-a tot vorbit de înființarea Facultății de Medicină în cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, după care s-a lăsat o liniște dubioasă.

  Bineînțeles s-a discutat și locația unde se va construi sediul facultății. S-a mers pe două variate, care din punctul meu de vedere sunt mega proaste. Și anume pe un spațiul verde din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava sau în Parcul Universității, iar varianta căștigătoare, ca să o numim așa, a rămas în curtea spitalului.  

  Să mai spunem că universitatea suceveană a primit de la statul român 30 de hectare de teren în comuna Moara, așa la o distanță de 5-7 minute de mers cu mașina de la sediul universității, iar acolo se poate dezvolta cum se vrea, dar ea nu, trage să mai pună mâna pe o fâșie de pământ în municipiul Suceava, să aglomereze o zona și așa mega aglomerată de mașini, numai de a ne face nouă în ciudă, să ne arate cine-i șeful.

  Orice om care are un dram de rațiune și inteligență când vrea să construiască ceva se uită la două lucruri: unde sunt utilitățile și cum va face rezolva cu locurile de parcare. Imaginați-vă un mare mall care nu are locuri de parcare? Este mort din start, nu face vânzări dacă nu oferă un minim de conform.

  Domnul Rector ne aburește cu costul ridicat al utilităților și ne-a aruncat o cifră astronomică, cu care i-a speritat pe toți factori decidenți, mai exat are nevoie așa cam de vreo 80 de milioane de euro pentru a aduce la Moara, unde sunt cele 30 de hectare de teren, curentul, apa, canalizarea și gazul. Culmea, cică calculul a fost făcut cu vreo ceva ani în urmă, dar acum cifra crește, precum Făt-Frumos, deci poate să depășească acea cifră de 80.

  Am stat și m-am tot gândit: oare chiar așa este sau poate că domnul profesor universitar doctor inginer nu are simțul banilor, e prost informat, nu a mai stat de vorbă cu anumiți profesioniști sau poate a dat-o așa la plesneală?

  Și m-am interesat, iar răspunsul este unul simplu și frumos: poți să aduci toate utilitățile cu o sumă rezonabilă de bun șimț (nu 80, 70, 60, 50 și nici 40 de milioane de euro, mult mai puțin), asta dacă-ți dorești să dezvolți ceva pe cele 30 de hectare de teren de la Moara, deci poți să faci și acea Facultate de Medicină, dar îți trebuie ceva: minte, dorință și voință. Dacă nu le ai, nici cu 120 de milioane de euro nu rezolvi problema utilităților.

  Merg mai departe: dacă Universitatea ”Ștefan cel Mare” are nevoie de ajutor mă ofer să-i ajut, credeți-mă scăpăm de o nouă aglomerație pe strada Scurtă și construim o frumoasă Facultate de Medicină la Moara.

  Îi mai dau o soluție domnului Popa: să facă un schimb de teren cu primarul municipiului Suceava, adică terenul unde se află baza sportivă ”Areni” să treacă la USV, iar o parte din cele 30 de hectare de teren să meargă la Primărie. Uite așa rezolvi problema unui stadion modern în afara orașului cu sute de locuri de parcare și aduci sediul Facutății de Medicină aproape de spital și universitate, dar vă spun că nu se vrea ceva bine, ci se merge spre o chestie mai complicată și lipsită de inteligență.

  Dan Șarpe  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.