În Postul Paștelui două evenimente legate de municipiul Suceava au încins internetul, mai ales Facebook.
Amândouă au legătură cu umplerea a două spații verzi, din municipiul reședință de județ, cu betoane, cu alte cuvinte Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava vrea să pună ”mânuța” pe niscai spațiu verde din Parcul din Areni, iar o familie de medici își doresc o clinică medicală, exat pe locul unde se află o bucățică de verdeața, vis-à-vis de Blocul Turn din Centrul Sucevei.
Astăzi vreau să discut despre dorința de dezvoltare și construire a Universității sucevene.
Cu toți știm că Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, în ultimii 31 de ani, a avut un progres plăcut, frumos, demn de lăudat. De la 700 de studenți, cât a avut învățământul superior sucevean care a fost transformat în ’90 în Universitate, de mult a depășit cifra de 10.000 de studenți, iar acest lucru a solicitat o permanentă mișcare, spațiu, vizibilitate, etc, etc. Numai că toate acestea sunt de dorit a se face chiar în buricul târgului.
În perioada cât a fost Cristian Adomniție Ministru Învățământului, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava a primit la Moara, la 3 kilometri de municipiul Suceava, vreo 30 de hectare de pământ, suficient pentru o mega dezvoltare.
În luna aprilie 2021 s-a aprobat înființarea Facultății de Medicină în cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, lucru de lăudat, dar care automat duce la nevoia unui sediu, a unui spațiu, adică la construirea lui.
Cea mai ușoară abordare sau cum îmi place să spun, ”abordarea de leneș”, face ca Rectorul Universității să ceară din spațiul verde al sucevenilor o bucățică pentru construirea facultății mai sus menționată.
Suceava reacționează, iar anumite voci indică o altă zonă, și anume în curtea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Chiar se alege locul, se discută cu Președintele CJ Suceava, etc, etc, etc.
Conducerea USV Suceava își freacă mâinile de bucurie că a reușit să mute centru discuției din ograda lor în altă parte, ba mai mult se dau loviți că nu au finanțare pentru utilitățile necesare terenului de la Moara. Bietul Rector, fost Ministru al Educației, ne aruncă cifre pe masă de ordinul zecilor de milioane de euro pentru curent, apă rece și canalizare. După opinia meseriașului numai utilitățile valorează (ca și o glumă) cât jumătate din universitate. Din toată această tevatură se hotărăște că sediul Facultății de Medicină să se construiască pe unul din următoarele spații verzi: în parc sau la spital. Rectorul Universității sucevene uită de cele 30 de hectare de la Moara, uită de faptul că în subordinea dumnealui sunt oameni deștepți care pot avea soluții de dezvoltare a Universității ”Ștefan cel Mare” la Moara.
Municipiul Suceava stă prost la capitolul spații verzi, iar orice bucată verde smulsă și dată spre constuire nu-i benefică. Nu știu dacă primarul Lungu de frică sau din respect îi va da Universității ”Ștefan cel Mare” o bucată din spațiul verde al sucevenilor, dar în schimb Consiliul Județean Suceava, proprietarul spitalului, are o mare problemă cu spațiile verzi din jurul Spitalului Județean de Urgență ”Sfăntul Ioan cel Nou” Suceava dacă își mai dorește extinderea acestuia.
Există Ordinul nr.1096 din 30 septembrie 2016 unde sunt trecute condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare, iar ca și zonă verde este dată o suprafață de minimum 20 mp/pat. Faceți D-voastră socoteala, înmulțind numărul actual de paturi cu 20 de mp. Nu trebuie uitat și dezvoltarea spitalului, adică acel spital de copii.
Nu știu exat suprafața spațiului verde de la SJU Suceava, dar bănuiesc că nu o depășește pe cea de la Moara, cu alte cuvinte șeful CJ Suceava trebuie să se gândească de mai multe ori dacă va da sau nu teren Universității.
Într-un final singura variantă viabilă, eligibilă, de dezvoltare a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava va rămâne Moara.
În 2008 zona nu era așa de dezvoltată, astăzi curentul, apa, canalizarea, gazele, trec la doi pași de cele 30 de hectare. Cu puțină voința și dorința poți face la Moara minuni care vor rămâne în istoria Universității ”Ștefan cel Mare”.
Dan Șarpe