Vasile Bejan

  0
  176

  Familia Bejan, o familie de oameni simplii, de români muncitori, care își vedeau de ale lor treburi, dar fugeau de politică, s-au stabilit de ceva timp în orașul Noua Suliță.

  Chiar dacă trăiau în Ucraina, aveau rude în România, pe care le vizitau regulat și invers.

  Tata, Dumitru Bejan, la cei 55 de ani, împreună cu Maria, soția, de 48 de ani, au încercat din truda muncii, să-și crească cei 3 copiii în tradiția strămoșească românească. I-au dus permanent la Biserică, i-au pus să învețe carte, i-au povestit despre români, despre istoria românilor. De asemnea, copiii au mers la diferite activități culturale făcute de către românii din zona, cu alte cuvinte familia Bejan nu-și dorea să se piardă tradiția pe care au moștenit-o.

  Vasile Bejan, cel mai mare dintre copii, pe 25 decembrie 2021 împlinea vârsta de 20 de ani, iar tata își dorea să-i facă o petrecere frumoasă.

  Dumitru și Maria Bejan mai aveau două fete frumoase. Arina, de 17 ani și Elisabeta (a numit-o după bunica lui Dumitru) de 15 ani.

  Vasile Bejan era student la Universitatea din Cernăuți, anul II la Facultatea de Drept și își dorea să facă o carieră în magistratură. Era un tânăr cuminte. Nu-și petrecea prea mult nopțile prin localurile din zona Cernăuți, încerca să-și împartă timpul cât mai bine între cursuri, formația de dansuri și cântece populare tradiționale unde era contrabasist și prietena lui, Anelina, pe care a cunoscut-o încă din timpul când făceau Liceul raional din Noua Suliță.

  Vasile era puțin supărat de noua conjuctură politică. Auzise pe la facultate că românilor le va fi din ce în ce mai greu, iar actuala politică a lui Volodimir Zelenski era una de anulare a drepturilor minorităților din Ucraina. Știa și de la prietenul lui Csabi, care era ungur, că nici aceștia nu sunt iubiți, dar avea credința că lucrurile se vor schimba.

  Recent, tânărul student a avut o discuție mai profundă cu bunicul lui, de la mamă, Ion.

  • Dragul meu nepot, să nu uiți ceea ce-ți spun. Noi, aici, nu suntem iubiți. Niciodată nu ne-au iubit rușii sau ucrainenii. Ne-au respectat pentru că am fost muncitori și mai inteligenți decât ei. Le-au plăcut de muierile noastre, româncele sunt femei frumoase, deci atenție când ai să pășești mai departe în viață.
  • Bunule, eu nu-mi doresc decât pace, înțelegere, să termin cu bine facultatea, să mă însor cu Anelina mea și nu vreau prea multe complicații.
  • Țara este în fierbere, nu auzi și tu cum mulți tineri de la noi, românii, au plecat să lupte în Donbas și nu s-au mai întors! Nimeni nu știe de ei, autoritățile nu oferă informații, ceva nu i-a bine! De săptămâni bune nimeni nu le-au comunicat ceva familiilor. Este grav! Statul le-a promis bani, câte 2000-3000 de dolari pe lună și nimic. Nepoate, eu am 92 de ani, am văzut multe și am trăit o viață grea, dar și frumoasă. Bunica ta s-a prăpâdit de 20 de ani și crede-mă că nu mai am stare aici. Voi sunteți cei care trebuie să vă faceți un viitor al vostru, nu hotărât de alții. Și să ai grijă de familie. Hai, că am stat destul de vorbă! Vezi ce-ți face Anelina care după cum o văd este o fată bună.

  Gândurile lui Vasile mai erau la unele vorbe ale bunicului și automat duse mâna la telefon ca să o sune pe iubită.

  Pe când să formeze numărul de telefon, se auzi cum acesta suna. Era tata….

  Dan Șarpe

  • va urma-

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.