Nu știu, dacă România, în ultimii 34 de ani s-a dezvoltat din punct de vedere economic sau nu?
Este o chestiune care ține de nivelul de trai al nostru, de gândirea românului cât și de media de viață a noastră.
Dacă ne luăm după PIB-ul României, avem așa: în 1989 valoarea produsului intern brut era de 60 de miliarde de dolari, iar astăzi este de 290 de miliarde de dolari. Se vede clar o mărire de aproape 5 ori. Deci, am progresat!
Când privim peste cifrele prezentate de către Institutul Național de Statistică, legate de inflația pentru perioada 1990-2022, observăm o creștere uriașă a acesteia în primii 10 ani după Revoluția din Decembrie 1989, chiar cu trei cifre, după care se vede o revenire, iar în anii 2015, 2016 chiar am avut parte de deflație, urmată de o creștere mică, constantă a inflației și ceva mai accentuată în 2022, anul începutului de război în Europa. Ca și medie, după statistică, pe linie de inflație, PIB-ul României nu a excelat prea mult în ultimii 32 de ani. ”Săgeta” este îndreptată cu vârful în jos. Deci, economic, România s-a dezintegrat.
Nivelul de trai din România a crescut mult în ultimii 34 de ani, mai ales după ce am intrat în UE, 2007. Mergând mai departe, pot afirma fără să greșesc, doar privind ce circulație rutieră avem, suntem în față pe acest segment. Nu mai spun de faptul că evoluția științei ne-a ajutat foarte mult. Din nefericire, nivelul de trai a început să scadă, după 2020, iar din 2022 viața este din ce în ce mai dură. Culmea, avem încasări mari la buget, dar suntem mai săraci. Am ajuns să dăm o treime din venituri pe utilități! Iar acest aspect este unul cu un impact negativ asupra nivelului de trai. Deci, parctic, majoritatea românilor trăiesc la un nivel minim de existență, cu un viitor destul de închis la culoare pe acest palier.
Gândirea românului după Revoluția din Decembrie 1989 a fost una pozitivă, de reușită. Eram bucuroși că am scăpat de comunism, de acel sistem care ne ținea închiși de restul lumii, prost hrăniți, dar cu o siguranță pe stradă, un loc de muncă garanta și cu un ”acoperiș deasupra capului”. Ca și gândire, românul, astăzi, este mult imprevizibil, te vinde pentru un litru de ulei, o sticlă de rachiu ori un pachet de țigări, adică să aibă ceva, un mic avantaj. Mai găsim și o categorie de oameni care te ”toarnă” din invidie, fără un câștig.
În ultima perioadă de timp, societatea română s-a divizat în mii de bucăți atunci când politicul nu și-a mai respectat promisiunile (asta s-a văzut bine din 2008), iar acest aspect le-a convenit enorm de mult unor grupuri de interese. ”Divide et impera” (dezbină și stăpânește), spune un proverb latin, ceea ce se potrivește de minune în România. Politicul ne-a dezbina și ne stăpânește.
Media de viață din România a coborât. Așa spun statisticile. Suntem fruntașii din Europa la o speranța de viață tot mai scăzută. Practic stresul, numărul mari de probleme uzuale, care sunt ca importanță mici (nu sunt bani de pâine, de rate, utilități, medicamente) ne ucid. Natalitatea, de la noi, este în cădere, iar pentru menținerea populației active, adică muncitorii, mulți dintre factorii decidenți merg până în Asia.
Dacă facem scurt o retrospectivăm, observăm că după 34 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, România a scăzut ca stat economic, dar populația, parte din ea, o duce bine. Iar binele poate diferi de la un ciclu electoral la altul, depinde peste ce fel de politicieni dăm (atât cei din țară, dar mai ales cei de peste hotare) și care sunt interesele celor bogați și cu putere
Dan Șarpe