Visul unei nopți de iarnă

  0
  730

  Ușor, ușor Ucraina pierde teren în Europa.

  Președintele Croației a spus-o răspicat că nu susține o intervenție în afara granițelor NATO, cu alte cuvinte dacă Rusia atacă Ucraina croații își văd de ale lor, nemții nu mai vor să vândă armament ucrainenilor, iar statul ungar nu va mișca un deget până când Ucraina nu va anula acea lege cu care asupresc minoritățile existente la ei, inclusiv pe români, unguri, ruși, etc.

  Mă așteptam ca Ungaria să facă o asemenea mișcare. Statul ungar își protejează cu adevărat cetățenii și de mult timp face presiuni pe ucrainieni pentru a anula acea lege, pe când dl.Iohannis, Președintele nostru (a gângurit ceva cu ani în urmă după care s-a pus la somn), nici măcar nu a mimat un mic respect făță de românii care trăiesc în Ucraina.

  Regretatul academician Ion Nistor, în Istoria Bucovinei, amintește de dorința ucrainenilor de a avea un stat, dar spune că aceștia nu au avut o istorie pentru a pretinde așa ceva. Ucrainieni       s-au amestecat cu mai multe popoare, nu sunt de sine stătători, iar cu toate acestea, ca și suprafață, Ucraina este, momentan, a doua țară, ca mărime din Europa, după Rusia.

  Vă mai pot spune ceva: unul din marii luptători pentru independența Ucrainei (considerat de către ucraineni un erou) din în secolul 17, hatmanul Ioan Mazepa, nu se odihnește pe pământ ucrainean, ci este înmormântat la noi, în România, mai exact la Galați, în Dunăre. Este o frumoasă istorie scrisă tot de Ion Nistor.  

  Europa de astăzi nu se mai construiește cu arme, războaie, ci se merge pe partea economică, culturală, socială.

  Dacă se menținea principiile politice din secolele trecute, Rusia înghițea Ucraina foarte repede, noi îi felicitam pe ruși de frică, că altceva nu puteam face, iar dacă francezii, englezii, turcii comentau se pornea un război de lungă durată.

  Ucraina pentru a câștiga acest război trebuie să-și respecte toți cetățenii, inclusiv minoritățile, să renunțe la pretențiilor istorice imaginare peste ținuturile românești, ungurești, să retrogedeze cetățenilor, inclusiv românilor, proprietățile, adică să facă primii pași către o democrație autentică. Ura Ucrainei (pe partea politică) față de români, unguri, ruși, nu trebuie să mai existe, trebuie să intervină armonia, dragostea, muzica, dar ce spun eu acuma pare un vis într-o noapte de iarnă.

  Pacea și dragostea să triumfe!

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.