Zona Mirăuți un loc uitat de autoritățile locale

    0
    243

    Încercam să mă odihnesc într-o zi de vineri după-amiaza, dar auzeam cum trec una după alta mașinile pe strada care locuiesc din zona Mirăuți, municipiul Suceava.

    Ies afară și încep să număr, una, două, trei, patru…. douăzeci de mașini în nici un minut. Fiecare cu viteza ei, călcând capacul de la canalizarea din fața casei, care începu un dans al nesomnului. Zdrag, zdrag-zdrang, zdrang, zdrang-zdrang și iarăsi zdrang. ”Muzica” era una infernală, iar totul din jur nu mai avea liniște.

    Acest joc necinstit care s-a abătut asupra locuitorilor din zona Mirăuți și implicit a Bisericii Mirăuți, durează de mai bine de doi ani. S-au făcut hârti pentru a remedia anumite probleme, dar municipalitatea a rămas ”surdă”. Din nefericire și arhiepiscopia se face că nu ”vede” ceea ce se întâmplă, mai ales că vibrațiile mașinilor afectează lin, dar sigur, structura de rezistența a vechii Catedralei Mitropolitane a Moldovei.

    Din cauza vibrațiilor, care dăuna Bisericii în primul rând și caselor, cu mai bine de 20 de ani în urmă, zona a fost închisă pentru circulația normală. Au rămas doar riveranii. Din nefericire astăzi s-a uitat de ele (vibrațiile)!

    Cei care locuiesc în zona Mirăuți au priceput că există o problemă în ceea ce privește circulația din zona municipiului Suceava și că orice variantă este un ajutor, dar niciodată nu au înțeles de ce mașinile care circulă prin zonă merg cu viteză punând în pericol viața oamenilor! De ce capacele de canal, cele noi (vechile capace aveau o altă greutate, configurație și erau ”cuminți” când treceau mașinile), fac de fiecare dată un zgomot urât când trec autoturismele?

    Mirăuți ar putea deveni o zonă vizitată de mulți turiști, dar a fost ”ucisă” cu mult timp.

    Strada care cobora, din centru spre Biserică, avea pavele puse de pe vremea imperiului înainte de vizita Împăratului Franz Josef în Bucovina. Tot Împăratul a plantat, în apropiere de Sfânta Bierică, un pui de ștejar, astăzi a ajuns un brav copac, demn de invidiat. Până și comuniștii l-au respectat, lasându-l să supraviețuiească.

    De asemenea, în Biserica Mirăuți se află pictat portretul Impăratului Franz Josef.

    Se spune că și regele Mihai I al României a fost îndrăgostit de Mirăuți. A vizitat zona și chiar a ajutat o femeie mai învârstă să ducă o căldare cu apă. Una peste alta, zona Mirăuți merită respectată și adusă în față.

    Degeaba în municipiul Suceava avem primărie, primar, arhiepiscopie, când totul se transformă într-un joc al interesului, când banul are ”trecere” peste tot, șefii se fac că nu aud strigătul de ajutor al unei comunități.

    Dan Șarpe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.